martes, 9 de febrero de 2010

Projecte 3

.
Influències de Sant Agustí


La filosofia de St. Agustí es caracteritza principalment pel seu caràcter cristià, és a dir, accepta totes aquelles teories filosòfiques que coincideixen amb la veritat cristiana i ens permeten entendre millor les escriptures i la fe.

Les principals influències que rep són les següents:

- Ciceró: Gràcies a la lectura de l'Hortensi, Sant Agustí decideix dedicar-se a la filosofia.

- El maniqueisme: L'any 373, Sant Agustí va passar a formar part d'aquesta secta. D'aquesta doctrina va acceptar l'existència d'un déu bo de poder limitat.

- Plotí: Sant Agustí va trobar una gran concordància entre Plotí i el cristianisme. Amb la lectura de les Ennèades va refutar el maniqueisme i va descobrir una entitat intel·ligible corpòria i una espiritual.

- Sant Pau: Amb la lectura de les seves epístoles, Sant Agustí se'n adonà de que només era possible vèncer les passions amb la gràcia de Crist.

- Plató: D'ell, Sant Agustí accepta la seva concepció de l'ànima i la relació que s'estableix entre ella i el cos.
Tot i això rebutja la teoria de la reminiscència, per a Plató, l'ànima no ha contemplat les veritats eternes en una vida anterior sinó que déu és el responsable de que puguem arribar a aquestes veritats a través de la contemplació i la il·luminació de la nostra ment.

- Neoplatonisme: Sant Agustí coincideix amb els filòsofs neoplatònics en la seva visió de déu com a intel·ligència. Totes les idees exemplars i necessàries les podem trobar en déu.

No hay comentarios: